A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Про сесію, інвестиційні проекти і скарги

Дата: 27.09.2016 09:04
Кількість переглядів: 740

У вівторок, 20 вересня, відбулися засідання постійних комісій та пленарне засідання сесії Шишацької селищної ради на яких жваво обговорювалися питання порядку денного.

На минулій сесії депутати затвердили дванадцять проектів, що реалізовуватимуться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. І ось знову приємна новина –отримали черговий позитивний висновок з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Отож, першим питанням депутати розглянули та затвердили проект «Капітальний ремонт вулиці Кирила Осьмака від вулиці Небесної Сотні до вулиці Павлика в смт. Шишаки Шишацького району Полтавської області на загальну суму 1164,348 тис. грн.( в т.ч. коштів субвенції – 1144,84 тис. грн.)».

Жителі громади часто запитують – чому затягується ця робота? Кошти на розвиток інфраструктури надаються об’єднаним громадам відповідно до затвердженого постановою Кабінету Міністрів України Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Лише на початку травня цього року був оприлюднений даний Порядок, яким регламентовано алгоритм розробки та погодження інвестиційних проектів.

Відповідно до нього однією з умов надання субвенції є включення проектних заявок до плану соціально-економічного розвитку громади. Міністерство регіонального розвитку розробило рекомендовану структуру плану розвитку, що ґрунтується на детальному аналізі всіх сфер життя громади. В досить короткі строки для такої серйозної аналітичної роботи селищною радою було підготовлено та затверджено План соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Шишацької селищної ради на 2016 рік, що відобразив основні пріоритетні напрямки та завдання на майбутнє.

Ідеї проектів, що мали реалізовуватися за рахунок субвенції, передбачали виготовлення проектно-кошторисної документації та проходження державної експертизи. Цей процес зайняв близько двох місяців.

До проектно-кошторисних документацій виконкомом селищної ради підготовлено описові частини проекту та подано на погодження Полтавській обласній державній адміністрації.

Отримавши погодження облдержадміністрації проекти з усіма додатками були направлені на розгляд Міжвідомчої комісії з оцінки відповідності інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку  при Мінрегіонбуді.

І от, після отримання міністерських висновків проекти затвердили на сесії селищної ради та приступили до втілення їх у життя.

Як не парадоксально звучить, але виникають проблеми і під час реалізації цих проектів.

Першим таким об’єктом став капітальний ремонт  вул. Дерія у смт. Шишаки. Бригада ремонтників ТОВ «ДРСУ Полтава» декілька днів старанно очищала проїжджу частину від роками нанесеного бруду і, зрештою, уклали вирівнюючий шар асфальтного покриття.

Вулиця немов вдруге народилася. Але не все так гарно, як здавалося. Вранці 19 вересня надійшла скарга підписана деякими жителями, будинки яких знаходяться на цьому відрізку дороги. У скарзі йдеться мова проти ремонту дороги без встановлення бордюр, так як внаслідок опадів вода потраплятиме у їхні двори. Нав’язується питання, а що до цього часу цієї проблеми не було?!». На яке хочеться відповісти прислів’ям: «Як мед, то ще й ложкою». Звісно, кожен громадянин має право на звернення, і порушені питання обов’язково будуть вирішені.

Річ в іншому. Хто із нас не бажає жити в розвиненій, ошатній і прекрасній громаді, з чистими вулицями, впорядкованими газонами та клумбами, пофарбованими парканчиками і мальовничими алеями, на кожному кроці обладнаними сміттєвими кошиками? Ми із заздрістю заглядаємо, як люди живуть там, за кордоном, як у них все чистенько і охайно, та киваємо на владу, сусідів, на третіх чи десятих, винних у тому, що наші вулиці брудні й зовсім непривабливі. Так от, користуючись нагодою звертаємося до всіх жителів з пропозицією долучитися до тих добрих справ, які розпочаті селищною радою, в т. ч. і до благоустрою домогосподарств та прилеглих до них територій.

Заважають працювати і безкінечні перевірки використання коштів різними контролюючими органами.

Знову ж таки ми не проти перевірок, але хотілось би щоб вони бути обґрунтованими і велися хоч за орієнтовним графіком, а не за листами місцевих «сищиків».

Один із активістів району направив запит в якому просить, в числі іншого, надати інформацію про суму коштів, розпорядником яких була селищна рада, що були спрямовані протягом 2012-2014 років на будівництво полігону твердих побутових відходів, копії укладених договорів, актів виконаних робіт та актів приймання-передачі об’єкту будівництва та зазначити про кількість робіт чи послуг, замовником яких була селищна рада протягом 2016 року, вартість яких перевищує 100 тис. грн. і підрядників вказаних робіт. Очевидно наші сподівання щодо врегулювання черговості перевірок є марними.

Здається, що сидіти і не робити нічого - вигідніше, однак, потрібно знати й те, що ніхто не вирішить наші проблеми краще за нас, а також те, що доведеться звітувати про проведену роботу перед громадою.

Також на сесії ради народні обранці внесли зміни до селищного бюджету на 2016 рік збільшивши його видаткову частину в сумі 1637383 грн.

Левова частка коштів передана обласному бюджету з метою забезпечення тридцяти відсоткового співфінансування по придбанню спеціалізованої комунальної техніки та контейнерів для збору твердих побутових відходів.

Завдяки співпраці керівників селищної ради і Полтавської обласної державної адміністрації та за неабиякої підтримки депутата обласної ради Віктора Скочка, його помічника Михайла Ясківця громада включена до переліку на придбання сміттєзбирального автомобіля 12 м3 з грейферним захватом і відвалом, орієнтовною вартістю 1686500 грн., асенізаційного автомобіля 5 м3 з відвалом, орієнтовною вартістю 1384000 грн. та 250-ти контейнерів для твердих побутових відходів, орієнтовною вартістю 757500 грн. Сума співфінансування відповідно склала – 505950, 415200, 227250 грн.    

Сподіваємося, що громаді до Нового 2017 року буде гарний подарунок.

Передбачили кошти в сумі 400,0 тис. грн. і для реалізації заходів Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Техкомунбуд», в т. ч. на заробітну плату з нарахуванням – 250,0 тис. грн. та на придбання паливно-мастильних матеріалів – 150,0 тис. грн.

Виділили кошти на виконавчий комітет селищної ради для проведення поточного ремонту та реконструкції вуличного освітлення у населених пунктах громади – 88983 грн., в т.ч. на проведення поточного ремонту у смт. Шишаки – 44145 грн., с. Михайлики – 3854 грн., с. Гоголеве – 7615 грн., с. Воскобійники – 2453 грн. та реконструкції у с. Пришиб – 30916 грн. 

Погодили депутати і зміни за рахунок перенесення коштів по  окремих структурних підрозділах селищної ради.

Далі розглянули та прийняли рішення про спорудження пам’ятника Кирилу Осьмаку в Шишаках, внесли зміни до Програми соціального захисту найбільш вразливих верств населення Шишацької об’єднаної територіальної громади на 2016 рік «Турбота» та Програми фінансової підтримки комунального підприємства «Техкомунбуд» на 2016 - 2020 роки.

Каменем спотикання знову стало питання заробітної плати. Постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 року «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року № 268» змінені посадові оклади деяким посадовим особам місцевого самоврядування. Не виконати вимоги постанови ми не можемо. Однак, рішення не набрало необхідної кількості голосів для його прийняття.

Було прийняте рішення додатково вивчити питання і провести друге пленарне засідання п’ятнадцятої сесії селищної ради 22 вересня 2016 року о 14 годині. Зрештою, депутати детально розібравшись в суті порушеного питання прийняли відповідне рішення.

Рішення оприлюднені на офіційному сайті селищної ради у розділі «Офіційні документи», «Рішення ради». (http://shyshacka.gromada.org.ua/).

 

                                                                     Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь