A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

35 років з піснею в серці

Дата: 17.01.2017 09:08
Кількість переглядів: 5962

Слова святі і звуки золоті.
Аж до сльози, аж серце надривають, -
І солодко, і боляче. А все ж
Отак за словом слово - заспівають:
Хіба ж без пісні в світі проживеш?
Вона тебе розрадить у печалі,
Вона тобі зорею засія...
її ж бо не з-під палиці вивчали -
Вона одвік супутниця твоя.
  Вона для тебе стане Божим гласом
З-під зір ясних та з-надрусальних вод...
О слово рідне, вивірене часом,
О пісне, що створив тебе народ!

 

Фото без опису

 

   Пісні для України – усе: і поезія, і історія. Могутній заряд енергії несуть у собі народні пісні. Відшліфовані віками і мільйонами уст, вони – відбиток заповідних дум, переймань і прагнень.

   Українська пісня – це геніальна поетична біографія українського народу, це бездонна його душа, це його слава. Пісня — це коли душа сповідується. 

   24 грудня в приміщенні селищного будинку культури зимового дня було по-літньому тепло, адже всіх в затишному залі зібрала вона, її величність пісня, яка не звучить сама по собі, а яку доносять, поширюють, вселяють в серця прекрасні виконавці, чудові талановиті аматори, незрівняні, популярні і заслужено визнані люди, яких об’єднав у собі аматорський народний хор «Явір»

   Гучними оплесками глядачі зустріли на сцені ювілярів – аматорський народний хор «Явір», художній керівник заслужений працівник культури України Валентина Луценко, концертмейстери: Надія Біленька, Олексій Паламарчук, акомпонуюча група у складі Олексія Замоздри та Віталія Нескороженого.

   Перші найщиріші вітання пролунали від голови Шишацької об’єднаної громади Тутки Олександра Івановича. До його чудових, вселяючи оптимізм побажань і поздоровлень приєдналася начальник відділу культури і туризму селищної ради Титаренко Любов Петрівна. Чільники громади та культури проявили велику підтримку та допомогу в підготовці проведення святкування 35- річного ювілею колективу. На це свято вони з’явилися теж з подарунками. Сцену прикрасила велика корзина квітів, подарованих ними, кожному учаснику хору була подарована ювілейна чашка на згадку з логотипами самих же учасників хору. Напередодні святкування сюрпризом для «яворян» та прихильників їх мистецтва було встановлено бігборд зі світлиною колективу у центрі селища Шишаки.

   Наступні вітання пролунали від голови районної державної адміністрації Іваненка Віктора Борисовича, який вручив цінний подарунок та нагородив колектив почесною грамотою Шишацької районної державної адміністрації та Шишацької районної ради.

   Керуюча справами Шишацької районної ради Тарадай Наталія Василівна  щиро привітала винуватців свята та побажала творчих успіхів та натхненної подальшої праці.

   З вітальними словами на адресу хорового колективу виступили начальник відділу культури і туризму Шишацької державної адміністрації Басюк Христина Степанівна,  директор селищного будинку культури Матвієнко Валентина Петрівна, голова Яреськівської  сільської ради Палівода Валентина Петрівна, а також  людина, яка стояла у витоків цього прекрасного колективу, є його активним учасником, заслужений працівник культури України Валентина Ходіс та з чудовими поетичними рядками для хорян - Зоя Шкуратовська.

   Тридцять п’ять років цей високопрофесійний колектив дарує пісенне багатство нашого народу, є духовним обличчям і своєрідною візитною карткою нашого славного Шишацького краю.

   Створений у далекому 1981 році, на базі чоловічої хорової капели «Явір» колектив був і залишається гордістю всієї України.

   Сьогодні – це мішаний хор, творча біографія і успіхи якого широкі і багаті. Хоровий колектив – лауреати і дипломанти багатьох Всеукраїнських, обласних, районних свят, оглядів, конкурсів, фестивалів.

   Хто ж вони, славні наші хоряни? Це люди різного віку і професій, різних уподобань і поглядів, але об’єднані однією міцною, потужною, справжньою любов’ю – любов’ю до пісні.

   І як результат за останні 5 років наступний перелік нагород.

У 2011 році хор «Явір» став лауреатом І премії на 21 Всеукраїнському сільському фестивалі-конкурсі мистецтв «Боромля – 2011»

У 2011 році колектив був нагороджений Дипломом І ступеня на обласному огляді народної творчості « Україно моя – отча земле моя»

В цьому ж році Почесною грамотою колектив був нагороджений Полтавською обласною державною адміністрацією за вагомий внесок у збагачення української пісенної спадщини, активну концертну діяльність та високий професіоналізм.

Від дирекції Національного музею народної архітектури та побуту України   «Явір» отримав подяку за популяризацію на Україні народного мистецтва.

На 4 - му Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної творчості в місті Алушта  2013 році колектив виборов Диплом ІІІ ступеня.

У 2014 році Управлінням культури Полтавської обласної державної адміністрації хор нагороджено  Дипломом І ступеня за високу виконавську майстерність в обласному огляді народної творчості « Квітуй, прекрасна батьківська земля» на відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

В 2015 році хор «Явір» вдруге став лауреатом І премії на 25 - му Всеукраїнському сільському фестивалі-конкурсі мистецтв «Боромля – 2011» м. Тростянець.

У 2015 році Управлінням культури Полтавської обласної державної адміністрації колектив нагороджено Грамотою за участь в обласному огляді – конкурсі родинних та сімейних ансамблів на традиційному святі « Роде наш красний» у смт. Шишаки.

У 2016 році аматорський народний хор «Явір» здобув Гран –Прі на міжнародному фестивалі –конкурсі «Діти Сонця і Миру» та сертифікат на 1000 євро для участі у фестивалі мистецтв,  що пройде влітку 2017 року у  Болгарії.

   Хочеться висловити свою вдячність колективу від всіх земляків, низько вклонитися за пісню, за гарний настрій, який цей колектив невтомно дарує нам.

   До присутніх звернулася незмінний художній керівник колективу Валентина Луценко, яка від імені всіх «яворян»  подякувала головному спонсору свята -  генеральному директору «Агрофірми «ім.. Довженка», депутату обласної ради Скочку Віктору Миколайовичу за постійне розуміння, підтримку та велику допомогу у проведенні цього заходу та багатьох інших.

   У виступі згадала історію створення хору, та всіх тих, хто вже пішов у вічність. Їх імена болем пройшли по екрану під палаючу свічу. Хоряни піснею, а зал стоячи вшанували своїх земляків.

   Ювіляри приймали також вітання тих, хто не зміг бути присутнім на святі і прислали електронні вітання:  від директора Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І.П.Котляревського А.М. Насменчука,  трудового колективу цього закладу та  земляка Якова Заяри  - учасника хору «Явір» Лохвицького районного будинку культури.

   З 35- річчям хорян вітали кращі колективи громади та району, колеги по сцені: аматорський народний вокальний ансамбль української пісні «Мальви» з с. Яреськи, керівник Тетяна Шульга, народний хореографічний колектив «Юмана», керівник Наталія Доба, аматорський народний вокальний ансамбль «Дівчата», керівник Тетяна Александрова, солісти Ірина Осіпенко та Володимир Плаксін. Приймали музичні поздоровлення ювіляри від дитячого  народного гурту «Чорнобривець», керівник Валентина Луценко та аматорський  ансамбль народної музики «Калинова сопілка», керівник Надія Біленька.

   Хор «Явір» - один з найчисленніших і найпопулярніших творчих колективів нашої громади. Коли співає він, умовно відчуваєш бездонну, невичерпну силу української землі. І в день свого ювілею вони порадували глядача новим різноманітним, високопрофесійним репертуаром. Зал пройнявся кожним рядком, кожним звуком та був щедрим на гучні нестихаючі оплески.

   Свято пісні важко  зупинити, адже вона повсякденно звучить у нашому житті. Ювілей з нагоди 35-річчя аматорського хору «Явір» завершився, але і поклав відлік новому наступному десятиліттю задля продовження популяризації пісні, задля можливості привити любов до неї всім і кожному.

   Свято не могло завершити без іменинного короваю, який подарували голова Шишацької об’єднаної територіальної громади Тутка Олександр Іванович та голова Шишацької районної адміністрації Іваненко Віктор Борисович.

   Фінальним акордом стали слова з пісні «Єднаймося, люба родино!». Отож слава  українській пісні! Слава людям, що її співають!

 

 

                                               Л.Титаренко, начальник відділу культури

 і туризму селищної ради                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь