A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща

Дата: 12.01.2017 09:14
Кількість переглядів: 860

Шановні громадяни!

Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща, не допускайте переохолодження організму!

Незабаром, 19 січня ми будемо святкувати одне із дванадцяти найбільших християнських свят – Хрещення Господнє або Богоявлення. Найпоширенішою традицією на Водохреща була й залишається традиція купання в освяченій ополонці. Щороку дедалі більше українців наважуються зануритися в крижану освячену воду. Вважається, що в цей день вона набуває цілющих властивостей.

                   Напередодні свята звертаємося з застереженням бути вкрай обережними, перебуваючи поблизу водних об’єктів під час святкування:

  • Не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний.

Якщо все ж наважилися скупатися в ополонці на Водохреща, вам необхідно знати декілька правил, щоб купання було на благо:

  • Потрібно заздалегідь порадитись із сімейним лікарем, щоб бути упевненими, що у вас немає медичних протипоказань, адже існує цілий перелік гострих та хронічних захворювань, при яких зимове плавання протипоказане.
  • Виберіть відповідне місце для купання. Ніколи не купайтеся наодинці та у підозрілих водоймах!
  • Правильно підберіть одяг. Обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоб мати змогу після купання обтертися насухо і передягтись.
  • Перш ніж зайти у воду – розігрійтеся. Для цього використайте легкі фізичні вправи – нахили, махи руками, присідання.
  • Купайтеся без фанатизму. Найчастіше, занурившись у воду, людина відчуває різкий прилив енергії, ейфорію, і затримується в ополонці досить довго. Це помилка, яка може привести до серйозних наслідків, тривале перебування у річці призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості. Людям, для яких «моржування» не є звичним способом життя, доцільно перебувати у воді не довше 1-2 хвилин.
  • Ніяких алкогольних напоїв до купання. Вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло і людина замерзає.
  • Зігрійтеся після пірнання. Як тільки ви вилізли із крижаної води, гарненько розітріть тіло рушником. Далі надіньте суху білизну і теплий одяг. Після цього можна випити гарячого чаю.
  • На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!

 

НЕХАЙ ВАШ ВІДПОЧИНОК БУДЕ РАДІСНИМ, ПРИЄМНИМ,

 А ГОЛОВНЕ – БЕЗПЕЧНИМ!

 

            Сектор з питань цивільного захисту населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь