A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

З відчуттям Божої любові

Дата: 12.07.2016 10:00
Кількість переглядів: 640

Фото без опису

  Вишивка – це духовний символ українського народу та нашого шишацького краю зокрема. В народі говорять:  краса немає меж… І це дійсно так, і підтвердженням цієї істини була виставка вишитих хрестиком робіт шишацької майстрині Валентини Павлівни Тутки.

   Тематика виставки, що відбулася у фойє селищного будинку культури, надзвичайно цікава і унікальна – адже мала вона духовний напрямок. Вишиті хрестиком молитви, ікони, картини релігійного спрямування виконані за репродукціями відомих художників минулого та сьогодення,таких як: Леонардо да Вінчі, Сандро Ботічеллі, Рафаель та ін.. Кольори, фактура, техніка виконання наскільки високого рівня, що не залишається сумнівів – це справжнє мистецтво, яке вражає усіх, хто його споглядає. На виставці було представлено більше 40 робіт. Кожна вишивка – це своєрідний шедевр  людської праці. Це клопітка робота, яка вимагає старанності та самовіддачі.

Фото без опису  Родове коріння Валентини Павлівни з села Ремиги Федунської  сільської ради. Тут промайнули її дитячі та юнацькі роки. Згодом зустріла свою долю – Володимира Тутку. Від їх палкого,  щирого кохання народився син Роман.

  Трудовий шлях Валентини Павлівни  розпочався з мистецької праці. Після закінчення курсів, вона стала працювати на Решетилівській фабриці художніх виробів, де на технічному станку вишивала скатерті. Пізніше стала працювати у складі запчастин колишньої шишацької «Райсільгосптехніки». Саме тут доля звела її з прекрасною людиною, що стала подругою на все життя – Валентиною Андріївною Колісник. Це вона показала Валентині Павлівні перші ази вишивки, змогла захопити, залюбити в цей чарівний вид мистецтва, з яким майстриня тепер нерозлучна все життя.

  Валентина Павлівна Тутка, одна з перших майстринь, якій ввійшли до складу клубу вишивальниць «Берегиня». Це і її здібними руками вишиті рушники до Дня Перемоги та «Роде наш красний».

   Чому саме більшість її робіт виконані на релігійну тематику, Валентина Павлівна пояснює тим, що це Божа сила надихнула її створювати ікони, адже найчастіше з своїми проблемами та бідами ми звертаємося до Всевишнього.

 

Фото без опису  

 

  Усі ікони  колоритні, святкові, збагачені унікальним орнаментом. Навіть  схожі за сюжетом, вони різняться оригінальністю.  Адже майстриня вклала в  кожну роботу частинку своєї душі, майстерність і тепло рук, власне бачення образу.

   Із благословенням і словами вдячності  до майстрині звернувся  отець Олександр Різдво-Богородичного Храму селища Шишаки: - «Небагато є у світі Православних церков, де б вишивка, ікони займали таке поважне місце, як в Українськім Православ’ї. Народне мистецтво з давніх часів увійшло  в Українській храм. Вишиті рушники, скатертини, хоругви прикрашають нині всі церковні заклади України. Вишивка ікон, молитов – це прояв високої духовності, а вишиті образи святих, не можуть нікого залишити байдужим..»

Фото без опису  Усі відвідувачі були приємно вражені від споглядання чарівних мистецьких робіт, які  безумовно викликають позитивну хвилю емоцій. Це була можливість усім бажаючим доторкнутися душею до вічного і прекрасного, відчути неспинну благодать, що випромінюється від талановито вишитих ікон.

  Слова щирої вдячності та захоплення творчості майстрині, палкі побажання в цей день звучали з вуст начальника відділу культури і туризму селищної ради Титаренко Л.П., керівника клубу вишивальниць «Берегиня» Комаристої І.Г., заслуженого майстра народної  творчості України Онацька М.О. та багатьох інших. Адже просто неможливо  не захопитися талановитими роботами Валентини Павлівни Тутки.

 

 

 

Якщо людина хоче вишивати,

Знайдеться в неї голка,нитка,час…

Зуміє всі відтінки підібрати

Й шедеври вийдуть з-під руки не раз.

Любов Титаренко, начальник відділу

культури і туризму селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь