A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Одержуй легальну мінімальну заробітну плату - здобудеш право на пенсію у 60 років, а не в 63 або 65

Дата: 31.01.2018 15:01
Кількість переглядів: 683

Фото без опису

   З 1 січня 2018 року на підставі статті 8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” збільшено розмір мінімальної заробітної плати до 3723 гривні на місяць. Відповідно,  збільшився і розмір мінімального страхового внеску, який гарантує (обов'язково - при його сплаті) зарахування страхового стажу в повному обсязі і складає 819,06 грн. на місяць.

   Довідково: Мінімальний страховий внесок — сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (на сьогодні -  22%) на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

   Мінімальна заробітна плата, мінімальний  страховий внесок та стаж роботи, який  впливає не тільки на розмір пенсії, а і на дату виходу громадянина на пенсію, надзвичайно пов'язані. Маємо нерозривно зв'язаний ланцюжок, від якого  напряму залежить матеріальний стан людини в період, коли хвороби та старість стукають в двері. Пенсійна арифметика така: якщо не одержуєш легальну заробітну плату в  мінімально гарантованих державою розмірах, то роботодавець не сплачує за найманого мінімальний страховий внесок,  і не зараховується повний страховий стаж, який впливає на дату права виходу на пенсію та розмір пенсії.

   Особливо актуальним питання зарахування повного страхового стажу стало з 1 січня 2018 року. Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” №2148-VIII змінено норми статті 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, якими визначено нові умови призначення пенсії за віком. Так, у 2018 році право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше як 25 років мають чоловіки після досягнення ними віку 60 років та жінки після досягнення ними :

  • 58 років — які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року ;
  • 58 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року.

   Щоб чоловікам піти на пенсію у 2019 році треба мати вік 60 років та страховий стаж на час досягнення зазначеного віку уже не менше ніж 26 років. Жінки, які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року право на пенсію за віком набувають у 59 років за умови, якщо на час досягнення зазначеного віку (у  2019 році) вони матимуть також не менше, ніж  26 років страхового стажу.

     Якщо умови не виконуються, то громадянам буде призначатися пенсійна виплата  по досягненню 63  або 65 років. 

   Такі умови здобуття права на пенсію, я сподіваюсь, спонукають працюючих осіб не згоджуватися на нелегальний заробіток та перевірити свого роботодавця на чесність, адже лише  офіційно задекларована роботодавцем  заробітна плата в розмірах не менше мінімальної, дозволяє зарахувати страховий стаж і одержати соціальні послуги в т.ч. і пенсійні виплати.

   Мінімальна заробітна плата залишається державною соціальною гарантією, обов'язковою для виконання на всій території України. Перевірити легальність вашого заробітку та задекларований роботодавцем його розмір легко. Для цього, маючи при собі паспорт, завітайте до Великобагачанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 6 , 2 поверх адмінбудинку, кабінет 1.

    Будемо раді Вас бачити та надати відповідну інформацію. Пенсію треба заробляти змолоду.

 

Начальник Великобагачанського об'єднаного  управління Пенсійного

фонду України Полтавської області  Лариса Карпенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь