A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Презентація книги Івана Нечитайла «Коваль не лиш своєї долі»

Дата: 19.12.2017 15:26
Кількість переглядів: 1033

   15 грудня 2017 року у Шишацькому селищному будинку культури відбулася презентація книги Івана Нечитайла «Коваль не лиш своєї долі».
   Книга написана на честь 80 -літнього ювілею Героя України, Героя Соціалістичної Праці, Почесного академіка та професора багатьох академій та вищих навчальних закладів, засновника приватного підприємства «Агроекологія», Почесного громадянина нашого краю Семена Свиридоновича Антонця.
У заході брали участь шановані гості: заслужений винахідник України, лауреат премій, доцент кафедри екології та ботаніки Полтавської державної аграрної академії– Самородов Віктор Миколайович, засновник і директор приватного підприємства «Художньо-рекламне агентство «Дивосвіт» Ганна Петрівна Грибан, член Полтавської спілки літераторів з 1999 року чотириразовий лауреат загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» Галина Вовченко, селищний голова Олександр Іванович Тутка, заступник голови райдержадміністрації Юрій Михайлович Онацько, керуюча справами районної ради Наталія Василівна Тарадай.

   Цього дня випала ще одна чудова нагода низько вклонитися людям, які є гордістю не лише нашого краю, а й всієї Полтавщини, яку прославляють на увесь світ!
   Була у Семена Свиридоновича в дитинстві романтична мрія – стати моряком чи навіть капітаном корабля. Та доля приготувала для нього більш почесну місію – стати талановитим майстром, корифеєм вітчизняного землеробства, людиною, що прагне захистити найбагатший скарб земної кулі – саму землю, що годує все людство і є основою життя!.
   Про Семена Свиридоновича Антонця та його працю написано багато. Це художні та документальні прозові твори, наукові розвідки та посібники, вірші та пісні.

Про Антонця написано чимало,
І, знаю, не останній в цьому я…
На українських сторінках скрижалей
Залишиться на вік його ім’я!?

   Ось ці віршовані рядки присвятив Семену Свиридоновичу автор поеми «Коваль не лиш своєї долі» член Національної Спілки письменників та Національної Спілки журналістів України, автора 20 прозових та віршованих книг, Лауреат літературних премій імені Панаса Мирного та Леоніда Бразова , неодноразовий дипломант загальнонаціональних конкурсів Іван Якович Нечитайло.
Іван Якович родом з Великобагачанського району, але на шишаччині він провів значну частину свого життєвого шляху.
   З давніх часів вони знайомі з Семеном Свиридоновичем і багато що в їх житті поєднує. Навіть народилися вони в один рік, з різницею в два місяці. Тортувати стежки з дитинства у доросле життя обом доводилося самотужки, щоправда обрали працю вони на різних нивах: Семен Антонець – на хліборобській, Іван Нечитайло – на журналістській. Майбутній автор віршів і поем Іван Якович закінчив факультет журналістики Київського державно університету ім..Шевченка та пішов працювати за обраною професією. Трудитися довелося у Великобагачанському, Миргородському, Решетилівському району, потім доля і робота привели його на Шишаччину, де познайомився з героєм свого майбутнього твору. Вісім років Іван Якович пропрацював головним редактором районної газети «Сільське життя», і як сам він згадує, у Шишаках пройшли кращі роки мого життя. Іван Якович розповім присутнім як виникла ідея написання поеми, та як відбувався творчий процес. Він наголосив, що поема «Коваль не лиш своєї долі», написана не для того щоб прославити Семена Свиридоновича Антонця, зробити його героєм. Усе це в нього вже є. Автор просто хотів показати, як звичайний хлопчина із звичайного українського села зміг вийти на рівень видатного вченого-аграрія, стати корифеєм вітчизняного органічного землеробства, розповісти про людину, яка стурбована тим, що чекає на нашу планету в майбутньому, людину, яка прагне захистити від руйнації найбільший скарб земної кулі – землю.

  Учасники заходу приймали вітання від учнів екологічної бригади «Джерело» Сагайдацького навчально-виховного комплексу та артистів селищного будинку культури Сергія Костенка, Антоніни Міненко, ансамблю «Дівчата».

   Після завершення презентації книги глядачі мали можливість познайомитися з художніми роботами творчої, талановитої, обдарованої у багатьох мистецьких напрямках особистості - Ганни Петрівни Грибан, роботи якої були розміщені у фойє селищного будинку культури.
   Ганна Грибан народилася на Чернігівщині в сім’ї службовців, але з юних літ вона Полтавчанка, де живе й працює. Закінчила Миргородський керамічний технікум імені Гоголя , а згодом Поліграфічний інститут за фахом художник-ілюстратор. За родом своєї діяльності вона видавець з 40-ка річним досвідом. Працювала у видавництві «Астрея», «Полтавський літератор», і вже майже 20 років є директором власного підприємства «Художньо-рекламне агентство Дивосвіт»
«Для мене ніколи не стояло питання, ким бути, бо я завжди знала — буду художником.» - ось так говорить про себе Ганна Петрівна.
   Ганна Грибан — чудовий книжковий графік зі своєю творчою манерою та особливим відчуттям світу. А ще — людина з великим мистецьким досвідом, якій було про що розповісти.
Творча зустріч завершилася, але ми впевнені, що будуть продовжуватися такі добрі справи, адже поруч з нами на Шишацькій землі живуть, працюють, творять такі талановиті, завзяті люди, віддані, великі патріоти своєї батьківщини !



Директор Шишацького краєзнавчого музею Наталія Прасольченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь