A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

УВАГА! Африканська чума свиней

Дата: 24.01.2017 15:43
Кількість переглядів: 812

Фото без опису

   У приватному господарстві громадянина в смт. Шишаки, за результатами експертних висновків Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Полтавській області від направленого патологічного матеріалу від поросяти та свині, виявлено збудника африканської чуми свиней (АЧС). З метою недопущення розповсюдження збудника АЧС, на території смт. Шишаки, в радіусі трьох кілометрів, тимчасово (до підтвердження діагнозу)  введено карантинні обмеження.  В разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи по запобіганню розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного, безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба (зона карантину), з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекції приміщень та території утримання свиней.

   Прийнято рішення щодо облаштування 3-х  ветеринарно-поліцейських постів  (дезбар'єри) на виїздах та в'їздах смт. Шишаки (в направленні с. Яреськи, с. В.Перевіз, с. Чернишівка). Деякі проїздні автошляхи прийнято рішення заблокувати (поблизу с. Лейкове, с. Палагеївка, с. Легейди, с. Хвощове, с. Ходосиха) з метою  попередження розповсюдження вірусу на сусідні території. Вся територія Шишацького району та частина сусідніх районів  підпадає в 20 км. зону нагляду, де буде проводитися  обхід господарств з метою спостереження за тваринами.

   Нагадуємо: Африканська чума свиней (АЧС) це  особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності.

   Гине до 100% захворілих свиней. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.   Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров).

   Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.

 

ПАМЯТАЙТЕ: 

Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей.

Матеріальне відшкодування збитків, внаслідок вилучення тварин, компенсується власникам за рахунок коштів резервного фонду бюджету.

При підозрі на Африканську чуму свиней сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватися, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів.

 

ВАРТО ЗНАТИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь