A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Шишаки історичні

Дата: 18.07.2018 09:32
Кількість переглядів: 1557

Фото без опису   Важко усвідомлювати, що у товщі ґрунту під нами сховалася історія надзвичайної Черняхівської культури. Вир історичних подій зафіксувала земля урочища Дернова Долина, вік знайдених поховань сягає більше 1600 років (IV-V ст. н.е.). Учені припускають, що там розміщуються залишки цілого міста із великою щільністю розселення і технічним прогресом: гончарний круг, всебічний розвиток металургії, диференціація ремесел, орне  хліборобство, формування товарного господарства, а також великих виробничих центрів. За тогочасними мірками це був мегаполіс із високорозвиненим суспільним, політичним і економічним рівнем життя. Знайдені артефакти підтверджують зв,язок із Римською імперією та Візантією. Але, на жаль, історія цього поселення німа, так як жодних писемних джерел досі не знайдено. Некрополь, розкопки якого проводяться в урочищі Дернова Долина, унікальний для Лівобережної України. Тому дослідження у Шишаках надзвичайно цінні для історії рідного краю.

  Фото без описуПочинаючи з 2009 року, щоліта археологічна експедиція Інституту археології Національної академії наук України досліджує некрополь у Шишаках. Сама експедиція – це літня польова археологічна школа «BARBARICUM». Вона працюватиме з 10 по 31 липня в Шишаках, учасники її роботи - учні Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради (с. Ковалівка, Полтавський район) та члени археологічних гуртків Полтавського обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. Керівниками експедиції є кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту керамології НАНУ, археолог А. В. Гейко, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ, археолог Р. М. Рейда, заслужений учитель України, учитель історії Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей імені А. С. Макаренка, археолог С. В. Сапєгін. Робота школи передбачає лекційні та практичні заняття з теоретичної, польової, експериментальної та підводної археології. До проведення заходів залучені науковці та музейники з Києва, Полтави, Харкова, Опішні, Лубен, Миргорода та Шишаків. Юні дослідники освоять методики написання учнівських наукових робіт з археології, відвідають навчально-тематичні екскурсії, на яких ознайомляться з експозиціями музеїв, пам,ятками археології, історії та природи Шишаччини. Така просвітницька діяльність сприяє формуванню в учнів світогляду, любові до Батьківщини, гартуванню характеру та патріотизму. Велике значення має робота в колективі, праця на розкопі та в таборі, життя у наметовому містечку. Сергій Васильович Сапєгін, як дбайливий господар, попіклувався про створення максимально зручних умов для перебування, навчання і проведення вільного часу в польовій школі.

  Фото без опису Не залишається осторонь такої важливої справи і селищний голова Олександр Іванович Тутка. Надається своєчасно матеріальна та технічна підтримка експедиції на час археологічних розкопок.

 

 

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь