A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Символіка Шишацької об’єднаної територіальної громади

Дата: 07.08.2018 16:40
Кількість переглядів: 1770

     Рішенням тридцять восьмої сесії селищної ради від 7 серпня 2018 року затверджено символіку Шишацької об’єднаної територіальної громади.

Без перебільшень можна зазначити, що це є знаковою подією у житті громади. Сподіваємося, що вона сприятиме збереженню і примноженню історичних, культурно-соціальних, економічних та інших особливостей і традицій сіл, селища об’єднаної територіальної громади. Також затвердження символіки має важливе значення в утвердженні місцевого самоврядування.

   Нормативним підґрунтям затвердженої символіки Шишацької об’єднаної територіальної громади є вимоги ст. 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідно до якої  територіальні громади сіл, селищ, міст можуть мати власну символіку (герб, прапор тощо), яка відображає їх історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції. Зміст, опис та порядок використання символіки територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей визначаються відповідною радою згідно з законом.

    Безпосереднім поштовхом до створення нової символіки територіальної громади стало утворення у 2015 році об’єднаної територіальної громади до складу якої увійшли одинадцять сільських та селищна рада.

    За вимогами рекомендацій геральдики для досягнення повноцінності герба при створенні нових знаків велике значення має використання сюжетів легенд, пов'язаних із розвитком території чи виникненням населеного пункту, розкриття змісту назви поселення (або версії про походження топоніма), відображення якихось специфічних місцевих особливостей, котрі підкреслюватимуть у гербі індивідуальність конкретного гербоносія та не втратять свого значення протягом тривалого часу (територіальні та географічні особливості, візерунки вишивок т.ін.).

    Герб зображений у вигляді щита із заокругленою нижньою частиною. Вказаний щит вписано у декоративний картуш та увінчаний золотою сільською короною.

Картуш разом із короною та обрамленням із колосся пропонується викласти в золоті, що символізує  знатність, могутність і багатство, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя. Нижню та верхню стрічки викладено в синьому кольорі.

   Щит герба має горизонтальне кольорове ділення, яке перетинає щит навпіл. Верхня частина щита має зелений колір, а нижня жовтий.

   Розмір герба у співвідношенні висоти до ширини складає 2:1.

   Значення композиції поєднання зеленого та жовтого кольорів символізує:

   Зелений – символізує багатство Шишацької ОТГ лісовими ресурсами та символізує надію, достаток, свободу і радість.

  Жовтий – символізує колосисті ниви Шишаччини та є кольором сонця. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням.

Верхня частина щита:

     У верхній половині зеленого поля щита розміщується малинова стрічка із написом золотими прописними літерами на латині «VIS UNITA FORTIOR», що дослівно перекладається, як – «В ЄДНАННІ СИЛА» або «РАЗОМ МИ СИЛЬНІШІ» та одночасно символізує наймогутнішу велич Шишацької ОТГ – ЄДНАННЯ.

   В центрі верхнього зеленого  поля щита розміщене зображення «Шишака» - старовинного військового металевого шолома із вістрям, на кінці якого була невелика кулька (шишка), шишак за однією із історичних версій символізує назву селища Шишаки та похідну від нього назву територіальної громади. Зображений шолом у синьому кольорі, що відповідає принципам кольорового поєднання.  

Нижня (жовта) частина щита:

    У верхній частині жовтого поля в лівому та правому куті містяться зображення двох гілок калини, що символізують життя, кров, що пролита за рідну землю та вогонь. Калина — український символ єднання народу.

             В центрі нижнього (жовтого) поля зображено символ зірка ерцгамми, яка викладена в синьому кольорі з малиновим хрестом в центрі. Символ зірка ерцгамми починає свою історію з дохристиянських часів, та походить від часів Стародавнього Єгипту, однак був запозичений і використовується в переважній більшості релігій світу. Тлумачення символу дуже різноманітне, але спільними рисами є значення гармонії світу духовного і матеріального. В християнській релігії зірка ерцгамми є символом світобудови та людської могутності.

    Цей символ має вигляд  дванадцяти променевої зірки з хрестом в центрі. На гербі Шишацької ОТГ зірка ерцгамми своїми дванадцятьма променями символізує дванадцять суб’єктів об’єднання (одинадцять сільських та селищну ради) їх рівність один перед одним та довічну нероздільну долю.

   На нижній частині картуша мається напис – «Шишацька ОТГ» та «2015», рік створення Шишацької об’єднаної територіальної громади.

    Прапор Шишацької ОТГ пропонується у вигляді полотнища із трьох рівновеликих полос зеленого, синього та жовтого кольорів горизонтального ділення та половина діагонального ділення у вигляді білого трикутника з лівої сторони .

    Розташування кольорів з верху до низу - зелений, синій, жовтий.

Значення кольорів на прапорі:

Зелений – символізує багатство Шишацької ОТГ лісовими ресурсами та символізує надію, достаток, свободу і радість;

Синій – символізує мирне небо над Шишацькою ОТГ та перетинає прапор навпіл так як і річка Псьол перетинає Шишацьку громаду і є невід’ємною географічною ознакою Шишаччини.

Жовтий – символізує колосисті ниви Шишаччини та є кольором сонця. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням.

Білий – символізує синтез усіх кольорів, тому він є ідеальним кольором, «кольором мрії». У ньому закладений багатозначний сенс, оскільки він одночасно передає і блиск світла, і холод льоду. В українській народній символіці символ  моральної чистоти.    

      На прапорі зображено герб Шишацької ОТГ в центрі білого трикутника.

Співвідношення розміру зображення герба до розміру полотнища прапора 1/10.

Співвідношення  ширини до довжини прапора складає 2:3.

Прес-служба селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь