A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

ОСОБЛИВІ ДІТИ: ЖАЛІТИ НЕ МОЖНА, ПРИЙНЯТИ

Дата: 09.08.2018 10:26
Кількість переглядів: 1236

   Для відділення «Реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю» Центру надання соціальних послуг Шишацької селищної ради кому у цій фразі можна поставити тільки так. Але, на жаль, для нашого суспільства все зовсім навпаки. Ми ладні пожаліти бідолашну маму, що тягне візочок з хворою дитиною, або з прикрістю похитати головою в слід малюку з психічними відхиленнями, що поводить себе голосно та «невиховано». Та чи готові ми прийняти цих дітей в наше суспільство на рівних?

   Звісно всі, кому буде поставлено таке питання, дадуть ствердну відповідь «Так». Але, в більшості випадків, це буде лукавством. Варто лише конкретизувати питання «Чи готові ви до того, що в класі з вашою дитиною буде навчатися учень з активними проявами інвалідності?», і реакція людей кардинально змінюється. Звісно, як турботливі батьки, всі ми побоюємося, що особливі діти відволікатимуть, як вчителя так і клас від навчального процесу, при наявності психічних захворювань вони можуть бути просто небезпечними для оточуючих. Наше суспільство гучно заявляє про право таких дітей на освіту та розвиток, але за умови, що це відбуватиметься не на наших очах.

   При створенні Реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю у 2017 році не ставилася настільки амбітна мета – змінити ставлення суспільства до особливих дітей та їх батьків. Для Центру надання соціальних послуг важливим було хоча б частково полегшити життя родин, що виховують дітей з вадами розвитку.

   На сьогодні в Шишацькій громаді зареєстровано близько 70 дітей з інвалідністю. Та насправді ця цифра значно більша, бо нажаль, через байдужість батьків, велика кількість дітей просто не мають встановлених діагнозів і відповідно статус дитини з інвалідністю.

  Попри побоювання скептиків, Реабілітаційний центр ось вже 9 місяців обслуговує малечу Шишацького району. Батькам вже не потрібно возити дитину у віддалені центри допомоги та й послуги вони можуть отримувати протягом всього року, а не один-два рази на рік, як це було до цього. На сьогодні в Реабілітаційному центрі з дітьми займається команда професіоналів та однодумців до якої входять: соціальні працівники, логопед-дефектолог, психолог та медичні працівники.

   Влітку, завдяки послузі «Соціальне таксі», реабілітацію в Центрі змогла пройти група дітей з інвалідністю, що мешкають в Великоперевізському старостинському окрузі. Вони змогли отримати як послуги з психологічно-педагогічної реабілітації, так і послуги з медичного супроводу. Керівництво Реабілітаційного центру вдячне батькам за те, що вони довірили нам найцінніше та повірили в нас.

  Звісно, не все так добре та райдужно. Велика кількість дітей з інвалідністю залишається не охопленою послугами Центру чи то через байдужість батьків, чи то через їх недовіру чи через відсутність інформації. Та з допомогою старост та фахівців з соціальної роботи Відділу соціального забезпечення, праці та соціального захисту Шишацької селищної ради ми сподіваємося все-таки переконати батьків в необхідності та можливості допомоги для їхніх дітей.

  Також ми маємо амбітні плани по покращенню умов для дозвілля наших дітлахів. Спільно з групою небайдужих матусь розроблено проект по створенню дитячого майданчика для спільного дозвілля дітей з інвалідністю та їх однолітків на території Реабілітаційного центру, що буде подано на конкурс «Бюджет участі Полтавської області». Нагадаємо, що в цьому році, завдяки перемозі в даному конкурсі, ми змогли облаштувати дитячий ігровий майданчик «Лабіринт». І, як показала практика, він став чудовою платформою для інтеграції особливих дітей та для прививання звичайним діткам та їх батькам думки про те, що всі ми рівні попри наші відмінності.

   Користуючись нагодою нагадуємо, що Реабілітаційний центр обслуговує дітей з інвалідністю та їх батьків, що мешкають в Шишацькому районі. Для прийняття на обслуговування до Центру батькам необхідно звернутися до Відділення соціального забезпечення, праці та соціального захисту Шишацької селищної ради або до Центру надання соціальних послуг Шишацької селищної ради  чи на пряму до Реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю.

   

Контактна інформація для зацікавлених:

Відділ соціального забезпечення, праці та соціальних послуг Шишацької селищної ради: смт Шишаки, вул. Корніліча, 5, к.7а, тел/факс. (05352) 9-10-15, тел. (05352) 91-2-50

Центр надання соціальних послуг Шишацької селищної ради розташований за адресою: смт Шишаки, вул. Партизанська, 4,  тел. (05352) 91-3-81, факс: (05352) 92-3-34, електронна адреса: tc29@ukr.net

Реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю: смт. Шишаки, вул.Солодовнікова, 29, тел.  (05352) 9-11-47, (05352) 9-25-02.

 

 

 

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь