A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Що варто знати про тендер: Будівництво вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ

Дата: 28.08.2018 14:11
Кількість переглядів: 731

    Уявімо ситуацію, у кожного з вас є список продуктів і ви завітали до магазину чи то ринку. Ви маєте можливість на місці визначитися з кількістю товару, з’ясувати його якість і, зрештою, домовитися про його ціну. Іншими словами – проводити торги (тендер), зверніть увагу, на кращі продукти за доступною для вас пропозицією. Такий же принцип і державних закупівель.

Фото без опису   Щоб вас ще більше не заплутати у способах, відмінностях і законодавчому врегулюванню тендерних процедур, хоча вони суттєві, роз’яснення проводитимемо поступово, на кожному окремо взятому прикладі. Отже, давайте спробуємо розібратися з будівництвом вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ.

  З недавнього часу в Україні запущена система ProZorro. Через неї відбувається проведення всіх конкурсів. ProZorro працює з декількома авторизованими майданчиками – сайтами в інтернеті, де замовники розміщують свої пропозиції, а виконавці відгукуються на них. Щоб конкуренція була чесною, на всіх авторизованих сайтах представлена одна і та ж інформація. Відрізняється лише функціонал кожного порталу.

Головним принципом творців системи електронних державних закупівель було – «Всі бачать все». Дійсно, система ProZorro і справді дозволяє тримати всю інформацію про закупівлі у відкритому вигляді. Сьогодні будь-який громадянин, а не лише учасник тендерів, може слідкувати за чесністю державних закупівель.

   На «Прозоро» відображена інформація починаючи від назви проекту будівництва, реєстрації пропозицій, протоколів їх розкриття, повідомлення про укладення договору з переможцем торгів до дат і навіть часу всіх процедурних дій, які проводяться протягом проведення публічних закупівель. При цьому для того щоб розібратися у наявній документації не потрібно бути вченим або мати спеціальну освіту, а потрібно лише навчитися читати. З цього можна зробити висновок, що впровадження електронної системи ProZorro, з одного боку, підвищує ефективність закупівель, а з іншого – зменшує корупцію завдяки громадському контролю та контролю самих учасників торгів.

    Одним із найважливіших документів, при будівництві вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ, є проектно-кошторисна документація.

   Необхідно відзначити, що дана технічна документація і кошторис розроблявся відповідно до нормативно-правових актів, якими регулюються питання в сфері будівництва. До речі, застосування державних будівельних норм і правил, при розробці проектно-кошторисної документації, носить  обов'язковий характер. Право на розроблення документації має лише спеціалізована проектна організація, яка ще й повинна мати відповідну ліцензію. Сама проектно-кошторисна документація підлягає державній експертизі.

    Відповідно до визначених обсягів та змісту робіт кошторисна вартість будівництва вуличної мережі водопостачання в с. Покровське Шишацької ОТГ визначена в сумі 2 млн. 407 тис. 359 грн.

     У тендерних торгах на право виконувати роботи по будівництву водогону взяли участь п’ять претендентів: Товариство з додатковою відповідальністю «Трест «Дніпроводбуд», Товариство з обмеженою відповідальністю Дзета Лтд, Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Професіонал», Товариство з обмеженою відповідальністю «Екобуденерго» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Будімперія 2017».

    Відповідно до проведеного тендеру будівництво водогону у селі Покровське Шишацької територіальної громади здійснюватиметься ТОВ «Будімперія 2017», яка запропонувала остаточну пропозицію у сумі 2 млн. 407 тис. 359 грн. Згідно з протоколом №07/10 від 24 липня 2018 року, який оприлюднений на сайті ProZorro у загальному доступі, саме ця пропозиція не має жодних розбіжностей з вимогами замовника та відповідає тендерній документації.

    Згідно з протоколом № 07/9 від 24 липня 2018 року ТОВ «Екобуденерго» оцінило вартість робіт в 1 млн. 900 тис. грн. Однак, товариство не надало проект договірної ціни і локального кошторису, та, як наслідок, пропозицію було відхилено.

     Пропозиція ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Професіонал» із остаточною ставкою у 1 млн. 700 тис. грн. теж відхилена. Таке рішення прийняте у зв’язку з відсутністю у виконавця ліцензії на проведення будівельних робіт, яка є однією з умов участі у закупівлях (протокол №07/8 від 24 липня 2018 року).

   При детальному розгляді пропозиції ТОВ Дзета Лтд виявлено недотримання вимог замовника, тобто земельні роботи і матеріали не відповідають об’ємам робіт, що викладені у проектно-кошторисній документації (протокол №07/7 від 24 липня 2018). Тобто, ціна вказана лише за третину завдання – 1 млн. 680 тис. 660 грн. Уявіть, помноживши заявлену ціну на три, яка ж вартість насправді!

    Пропозиція ТОВ «Трест «Дніпроводбуд» із запропонованою остаточною вартістю в 1 млн. 459 тис. 764 грн. також відхилена у зв’язку із недотриманням вимог замовника. Виконавець запроектував замість необхідних 1023м3 піску лише 102,6844 м3. Тобто, у 10 разів менше, ніж вимагає того стандарт (протокол №07/6 від 24 липня 2018). Нагадаємо, що відхилення від проекто-кошторисної документації призведе до неможливості введення в експлуатацію або взагалі аварійності водогону. Також варто зазначити, що і норми Цивільного кодексу України зобов’язують виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі.

    Отже, сподіваємось, що незабаром жителі с. Покровське будуть із водопостачанням - якісним водопостачанням за доступною пропозицією.

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь