A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Вчимося правильно насмічувати

Дата: 21.09.2018 08:36
Кількість переглядів: 1322

Фото без опису  Нарешті епопея з упорядкуванням Шишацького полігону для твердих побутових відходів завершена. Тривала вона довго. І найбільше часу забрало, власне, не саме облаштування сміттєзвалища, а отримання усіх необхідних дозвільних документів, котрі погоджувалися на різних рівнях. На щастя, зусилля, спрямовані на це, увінчалися успіхом. Відтепер маємо у громаді, як вимагає діюче законодавство України, сертифікований полігон. Але разом із санкціонованим сміттєзвалищем ми отримали й купу нових проблем, які сподіваємося вирішити спільно з жителями громади.

   Найперше, нам потрібно навчитися цивілізованому поводженню з відходами.

  Щоби полігон, розрахований на десятиліття, прослужив свій гарантійний термін і прийняв якомога більше непотребу. Для цього сміття треба починати сортувати. Хоча б елементарно вибирати з нього те, що можна використати як вторинну сировину. Нині ця робота в громаді вже триває. Розпочали з найпростішого – збирання пластикових пляшок. Економічної вигоди це, звичайно, немає. Бо для цього треба збирати силу-силенну пластика. Але це має важливий соціальний момент: люди відгукнулися на пропозицію і заповнюють використаними пластиковими пляшками не рідну землю, а спеціально встановлені контейнери.

   У цьому напрямку треба продовжувати далі. Потрібно вилучили зі сміття, що буде осідати на полігоні, якомога більшу кількість “хімії”, що практично не розкладається.

  Вивчаємо питання щодо можливості придбання сортувальної лінії. Знайомилися з подібним досвідом у Миргороді. Однак це дуже дороге задоволення, для реалізації якого потрібно залучати інвестиційні кошти. Та й те, що для сусіда добре, не обов’язково підійде нам. Адже тверді побутові відходи у місті і в селі відрізняються.

  Тому нині важливішим завданням вбачаємо не лінію для сортування, а сортування сміття власними силами. Вивчаючи питання сміттєзвалища, його довговічності, зіткнулися з проблемою великогабаритних і будівельних відходів, що захаращують полігон і теж не мають потенціалу до органічного розкладу. Тому передбачили на полігоні окрему ділянку для цього виду сміття з метою його подальшого вжитку. Адже залишки цегли, деревини тощо можна використати по-господарськи.

   Аби утримувати полігон у належному стані, а не перетворити його на картинку з фільму жахів (яким він був до цього), треба платити кошти обслуговуючому персоналу, охоронцям, освітлювати територію, здійснювати відеонагляд тощо. Тому вже незабаром (з 1 жовтня) прийом сміття на полігоні буде платним. Ви можете, уклавши договір з “Техкомунбудом” і сплачуючи щомісяця кошти, відправляти своє сміття у контейнер, встановлений за місцем вашого проживання. Можете особисто вивозити його на Шишацький полігон і безпосередньо там оплачувати кошти, отримуючи квитанцію на руки: скільки, за що і чому. Можете замовляти техніку з комунального підприємства, аби у вас забрали великогабаритний непотріб, – теж за плату, відповідно до калькуляції.

   Звертаємося до жителів громади, котрі ще не уклали договір з “Техкомунбудом”, з проханням зробити це як найшвидше. Адже чим більше людей долучаться до цивілізованого процесу утилізації сміття, тим результативнішими будуть наші намагання навести лад в рідному краї. Окремо звертаємося до підприємців, юридичних осіб: сподіваємося і на ваше розуміння та підтримку. Адже ви у процесі своєї роботи продукуєте більше сміття, ніж населення. Тому й відповідальність у вас повинна бути більша. Адже ви всі дбаєте про власні бізнесові чи виробничі інтереси, яким не будете перешкоджати ні в якому разі. Тому повинні розуміти й суспільні інтереси: і те, що на території, де ви проводити свою діяльність, повинно бути чисто: і те, що люди, котрі слідкують за цим чисто, мають отримувати заробітну плату тощо.

   Незабаром контейнери для сміття будуть виставлені в усіх селах громади – відповідно до схеми, що розроблялася і затверджувалася зважаючи на ту кількість клієнтів, які уклали договори з комунальним підприємством. Там, де не вистачатиме сміттєвих баків, будемо їх за необхідності доставляти.

   З усіх питань звертайтеся до селищної ради чи комунального підприємства. Цю тему продовжимо і в наступних номерах. Адже розуміємо, що проблем виникатиме чимало.

  Чи поборемо ми сміття, чи воно – нас, залежить від кожного. На щастя, завжди були, є і будуть люди, які з відповідальністю ставляться до своїх громадянських обов’язків. На жаль, завжди були, є і будуть ті, хто існує за чужий рахунок. Перевиховати всіх ми ніколи не зможемо. Але віримо, що невиховані залишаться в меншості. Усе меншій, меншій і меншій…

Прес-служба Шишацької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь