A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

У Шишацькій громаді придбали житло дітям-сиротам

Дата: 02.11.2018 09:05
Кількість переглядів: 1646

   Коли діти стають дорослими, батьки зазвичай прагнуть допомогти їм придбати власний куточок. Та якщо це не вдається — дах батьківського дому завжди залишатиметься для них надійним прихистком. А як бути сиротам? Не маючи найелементарнішого — даху над головою, вони не витримують випробувань, і… життя летить шкереберть.

   Тому держава створює додаткові можливості для підтримки і допомоги дітям, у котрих немає батьків. Але придбання житла за бюджетні кошти – це доволі складна процедура, пройти яку до цього часу ніхто не зважувався. Чимало дітей-сиріт за останні роки виросли і перетнули межу  у23 роки, що автоматично позбавляє їх права на отримання житла за рахунок держави. Але цьогоріч трьом представникам цієї вразливої категорії таки пощастило.

   Завдяки плідній роботі Відділу соціального захисту, праці та соціальних послуг селищної ради вдалося придбати і оформити як приватну власність житло для трьох дітей-сиріт від 18 до 23 років.

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа» до селищного бюджету Шишацької ОТГ надійшла державна субвенція в розмірі 769 027, 72 грн.

   У Відділі соціального забезпечення, праці та соціальних послуг Шишацької селищної ради досконало вивчили це складне питання. Оперативно спрацювали команда селищної ради, виконавчий комітет і депутатський корпус селищної ради. В найкоротші терміни була проведена величезна організаційна робота з пошуку оптимального житла, підготовлена купа документації для юридичного і фінансового оформлення процедури закупівлі будинку. Часу було зовсім обмаль. Умови Порядку придбання житла мали бути всі виконані. Однак спільними зусиллями встигли! Вдалося забезпечити усіх дітей-сиріт Шишацької громади, котрі підпадали під вікову категорію від 18 до 23 років. Звичайно, державних коштів трішки не вистачило, тому з селищного бюджету виділено додаткові 18710 грн.

   Як результат - селищною радою придбані три житлові приміщення, кожне з яких відповідає не лише усім умовам постанови, а й особистим побажанням майбутніх власників. Так, основними вимогами до житла були: відсутність будь-яких обтяжень, придатність до проживання, належний житловий стан, місцезнаходження у межах громади, загальна площа до 40 квадратних метрів та часткова забезпеченість меблями. Важливим моментом була і ціна помешкання. Оскільки сума порівняно не велика і надавати перевагу одному-двом із дітей, а третього лишити без житла просто було б неправильно.

  Керівник Відділу соціального забезпечення, праці та соціальних послуг Наталія Завалідер розповідає:

   – Роботу зі збору пропозицій на придбання житла дітям цієї категорії проводили дуже швидко. Рішення про виділення коштів з держбюджету на ці цілі ухвалили у червні 2018 року і вже у серпні проведені відповідні комісії. Однак всі спрацювали оперативно. Тож нам вдалося вчасно та якісно освоїти виділену державою субвенцію. Дуже допомагали і самі діти. Вони, знаючи вимоги до житла, також підбирали і переглядали варіанти. Кожен зміг отримати те, що дійсно сподобалося. Для них це велика підтримка – фундамент для старту у житті. І маємо надію, що наступного року ми також зможемо придбати житло дітям-сиротам.

   Також вдалося поспілкуватися з Ростиславом Барабашем. Він один з тих дітей, кому придбано помешкання.

  - Коли повідомили про наміри придбання для мене власного житла, то з радістю долучився до цих пошуків. З самого початку визначив для себе, що потрібно будинок, а не квартиру. Але площа у 40 квадратних метрів дуже обмежувала коло пропозицій. Та коли дізнався, що по вулиці Лесі Українки у селищі Шишаки продають саме такий чудовий будиночок, відразу повідомив до Відділу соціального забезпечення, праці та соціальних послуг. І там також підтримали мій вибір. Звичайно, роботи біля нього багато, але трішки зусиль - і все у мене вийде, - ділиться з нами хлопець.

  У такі моменти розумієш суть вислову Архімеда: «Дайте мені точку опори і я переверну Землю». Ці слова справджуються сьогодні, і застосувати їх можна не лише у фізиці. Тепер, маючи таку точку опори, діти, позбавлені батьківської підтримки, більш упевнено крокуватимуть дорослим життям.

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь