A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Соціальний захист: від нових повноважень до нових можливостей

Дата: 04.01.2019 14:16
Кількість переглядів: 822

Фото без опису   Напередодні Нового року Шишацька об’єднана територіальна громада приймала делегацію представників обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на чолі з її керівником Світланою Півень. Гості з Полтави прибули на запрошення селищного голови Олександра Тутки. На одній із останніх сесій селищної ради депутати вирішували дилему: дофінансовувати районні служби соцзахисту чи розширювати можливості власних. Тож аби неупереджено вивчити ситуацію, зокрема що стосується соціальної галузі, до Шишацької ОТГ запросили відповідних спеціалістів.

   Обласні та місцеві фахівці із соціального захисту населення обговорили можливості об’єднаних територіальних громад у цій сфері. Політика децентралізації спрямована на те, аби ОТГ ефективно виконували власні зобов’язання щодо соціального захисту своїх жителів та брали на себе делеговані державою повноваження. Тобто на місцях усе більше відповідальності передається громадам. Усе більше функцій, які ще вчора виконували виключно районні органи влади, приміряють до ОТГ. В ідеалі – аби ці повноваження передавалися з ресурсами і були чітко розмежовані: за що відповідають громади, а за що – органи державної влади. Фото без опису

   Наприклад, у сусідній Польщі держава, делегуючи органам місцевого самоврядування повноваження в частині виплати певних соціальних пільг, додавала ще 8-10 відсотків на їх адміністрування (персонал, технічний супровід тощо).

   Нині в громадах і районах паралельно утримуються соціальні відділи, служби та центри і сфери їхньої відповідальності часто перетинаються. Але з часом райони трансформуються і важливо, щоб до того моменту об’єднані територіальні громади були повністю готові замінити районні структури, аби населення не залишилося без соціального супроводу. Адже, як стверджують закордонні експерти з децентралізації, саме соціальна сфера – це індикатор якості реформи. Той показник, який для людей є найбільш демонстративним.

   Представники обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді обговорили з фахівцями Шишацької ОТГ, з чим вони нині на місцях можуть йти до людей: які функції районного центру соцслужб мають право перебрати на себе згідно з діючими законодавчими нормами та положеннями. Практично усі, як запевнила Світлана Півень. Крім супроводу прийомних сімей. Однак для цього спеціалістам ОТГ слід пройти відповідне навчання, ознайомитися з необхідним пакетом документів, вивчити досвід подібних структур, навчитися взаємодіяти з ними хоча б у межах області. Світлана Василівна та її колеги запевнили присутніх на зустрічі, що готові допомогти молодим фахівцям об’єднаної громади і з теоретичною, і з практичною базою. Сподіваємося, від цієї співпраці, у першу чергу, виграють соціально вразливі представники нашої громади, ті, кому держава гарантувала особливу увагу.

Прес-служба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь