A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Депутатські об'їзди: Баранівка

Дата: 25.02.2019 10:24
Кількість переглядів: 1019

   З такими думками, як про Великоперевізький дитсадок, депутати оглядали і приміщення Баранівської школи-філії. Приміщення, якому понад сотню років!.. Від якого неможливо відвести очей, усвідомлюючи, скільки поколінь виросло у цих стінах, скільки епох пронеслося над ними, а вони стоять… Залишити їх як непотріб – наче зрадити живу істоту.  

   На жаль, приміщення Баранівської школи поки що не потрапило до пильної уваги борців за збереження культурно-історичної спадщини України. У січні цього року в нашій області в черговий раз побувала очільниця проекту «Школи Лохвицького земства» Ольга Герасим’юк. Вона зустрічалася з керівництвом Полтавщини, аби обговорили проект-відновлення унікальних шкіл Лохвицького земства. Земські школи, збудовані у 1901-1916-х роках за проектом архітектора Опанаса Сластіона, визнані пам’ятками культурної спадщини місцевого значення. Частина з них можуть стати заповідною зоною ЮНЕСКО. Шкіл Лохвицького земства, збудованих в унікальному стилі українського архітектурного модерну, збереглося майже 50. Вони знаходяться у чотирьох районах Полтавської області: Лубенському, Лохвицькому, Пирятинському та Чорнухинському. А також у Варвинському районі Чернігівської області та Роменському районі Сумської області.

   Більшість будівель зараз у незадовільному стані, деякі — зруйновані. В області розглядають можливість виділення коштів на їхню реанімацію. Крім відновлення історичної складової, проект передбачає створення туристичного маршруту національного значення.

   А Баранівська школа наче спеціально створена для такого маршруту. Адже розташована в казковому просторі природної сільської ідилії поруч з дорогами, що ведуть до Миргорода, Великих Сорочинців, Гоголевого, Опішні – туристичних родзинок нашого краю. От тільки доріг, власне, й немає… Але колись же вони будуть!..

   Мабуть, саме над цим – як реалізувати потенціал рідної громади, депутатам треба думати глибше, ніж просто над збереженням осередків освітньо-культурних мереж.

   У Баранівській школі делегацію народних обранців зустрічали її директор Володимир Федорченко, староста Михайло Сулим та депутат Юрій Цьова. Нині у закладі І-ІІ ступенів навчається 29 учнів, трудяться 13 представників шкільного колективу.

   Після загальноосвітнього навчального закладу депутати оглянули приміщення місцевого будинку культури з неймовірно великим сценічно-глядацьким залом, що не використовується вже багато років. Та й потреби в ньому, на переконання місцевого депутата, немає. Краще переобладнати під спортивний комплекс. Однак чи це можливо, зважаючи на стан приміщення, яке просіло й розійшлося, можна сказати лише після відповідної експертизи. Поки що в клубі функціонують бібліотека та кімната, де стоїть тенісний стіл. До речі, практично в усіх будинках культури громади та школах є тенісні столи (навіть по кілька!), а в клубах - і більярди. Зважаючи на такі захоплення жителів громади, незабаром можна буде проводити міжстаростинські чемпіонати.

   Дитсадок у Баранівці одноповерховий, але, як і у Великому Перевозі, - на «два крила». Одне з них закрите. В іншому денно проживають 14 дітлахів і шестеро їхніх наставників. Керівник закладу Ольга Линник, демонструючи приміщення, погодилася, що місця в ньому вистачить і для початкової школи. Однак це лише попередні депутатські припущення, огляди-аналізи ситуації.

Прес-служба Шишацької селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь