A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Від перших попереджень до перших штрафів

Дата: 11.04.2019 14:07
Кількість переглядів: 2157

Фото без опису   У нашій громаді починає запроваджуватися загальносуспільна практика, що передбачає покарання за невиконання умов цивілізованого співжиття.

   З цією метою нещодавно приступив до виконання професійних обов'язків старший інспектор з благоустрою Управління житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Шишацької селищної ради Олександр ЛАТИШЕВ. У структурі Управління передбачені дві такі посади, однак поки що одна залишається вакантною. Інспектор з благоустрою – доволі специфічний напрямок роботи, що не кожному під силу. Адже навчати правил поведінки українців загалом, а жителів нашого краю зокрема – невдячна справа. Але необхідна. І якщо ми хочемо жити у красі і порядку – повинні з розумінням поставитися до вимог нового інспектора.

   Тим паче, що ці вимоги не взялися з космосу, а передбачені відповідними типовими документами, пройшли усі необхідні процедури розгляду і мають міністерське погодження.

   З роз’яснень правил благоустрою старший інспектор розпочав свою роботу по Шишаках. Усім суб‘єктам господарювання він наголосив на їхній безпосередній відповідальності за утилізацію сміття: кожен повинен укласти договір на вивезення сміття з підприємством, що надає такі послуги, або самотужки, але все одно платно вивозити тверді побутові відходи на санкціоноване сміттєзвалище.  Також усі – і фізичні, і юридичні особи – мають утримувати прилеглу територію в належному стані. Це найелементарніші вимоги, так би мовити, ази благоустрою.

   У підсумку перших тижнів роботи інспектора – 28 попереджень, 16 приписів, три протоколи. На перший протокол вже є рішення адмінкомісії при виконавчому комітеті селищної ради. За випалювання трави на порушника накладено штраф (мінімально можливий) 340 гривень. Максимальна сума штрафу, яку, спираючись на протокол інспектора, може накласти адміністративна комісія, - 1700 гривень. Якщо за 15 днів порушник не сплатить штраф, рішення комісії передається до виконавчої служби і тоді покарання подвоїться.

   Адміністративна комісія складається з семи осіб і розглядає протоколи інспектора з благоустрою двічі на місяць. Протокол – це крайня міра. Спочатку інспектор вручає порушнику попередження або припис. Попередження – це сигнал, на який можна і треба зреагувати негайно, тобто усунення  такого порушення правил благоустрою не вимагає значних зусиль чи тривалого часу; припис видається у разі, якщо на ліквідацію порушення потрібен час і відповідні умови. Але невиконання і попередження, і припису однаково тягне за собою складання протоколу, а далі – адмінкомісія і вся описана вище ситуація.

   Як реагують люди на такі нововведення? По-різному. Хтось полегшено зітхає: нарешті буде хоча б якийсь порядок. Хтось кляне на чому світ стоїть… Але, гадаємо, більшість погодяться: часи, коли людей умовляли, благали, пояснювали, вже себе вичерпали. Ну не вміємо ми розуміти з першого слова. І взагалі слова не вміємо розуміти.

   Спалювання трави та сміття – одна з головних проблем, на якій зосереджені зусилля багатьох служб – і лісництв, і пожежників, і місцевої влади, і небайдужої громадськості.

   Скільки пишуть-говорять-попереджають: не підпалюйте сухостій, бо це біда! Але щосезону все палає-димить – наче ніхто й не чув. Тож сподіваємося, що реальне покарання зупинить, або хоча б зменшить кількість прикрих випадків.

   Нині розробляється графік інспекторських відвідувань старостинських округів. Хоча, зрозуміло, що по одному візиту буде замало. Але початок  покладено вже й виїздам за межі Шишаків. Цього тижня Олександр Латишев разом зі старостою Андрієм Шарлаєм пройшовся вулицями Гоголевого. Як стверджує Андрій Іванович, більшість земляків сприйняла зауваження інспектора спокійно й по-діловому: треба прибрати солому біля двору – то треба. Але були й випадки істеричного реагування: чому саме ми? інших не видно, чи що?.. Видно усіх, але, всіх, звичайно, за один раз не обійти. Тому важливо, щоби кожен житель громади не поглядав на сусіда, що у нього так чи не так, а дивився за собою: чи у мене все так?.. А потім можна спитати й з іншого.

   Зважаючи на перші підсумки візиту інспектора, староста Андрій Шарлай переконаний: результат буде. Він уже є, хай незначний, але є. А в подальшому, якщо люди переконаються, що це не одноразова акція покарання, а повсякденні вимоги, то результат буде зриміший. 

Прес-служба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь