A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Україна відзначає День Державного Герба і вшановує Героїв Небесної Сотні

Дата: 19.02.2021 14:42
Кількість переглядів: 409

Фото без опису   19-20 лютого позначені у нашій державі важливими датами.

   Майже 30 років тому, 19 лютого, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий Герб України, визначаючи його головним елементом Великого Державного Герба України.

   Тризуб має тисячолітню історію. Найдревніше зображення датується X століттям. Можливо, це був магічний знак роду, оберіг, або знак триєдинства світу та поєднання символів сонця і якоря. У правителів Русі Рюриковичів це був знак їхнього князівського роду. У часи Української Народної Республіки тризуб затверджено державним гербом України. У ХХ столітті він став символом боротьби українців за незалежність і сьогодні об’єднує патріотів, які захищають суверенітет і територіальну цілісність України.

   Наразі затверджено лише Малий Герб України – тризуб. Минулого року Верховна Рада доручила Уряду провести конкурс на найкращий ескіз Великого Державного Герба України. До конкурсу було допущено 112 робіт. Першу премію отримав проєкт Олексія Кохана. Ескіз-переможець містить герб Війська Запорізького, зображення воїна-козака, лицаря з мушкетом та Малий Державний Герб. Ескіз буде офіційно оформлений як Великий Державний Герб України, якщо його підтримає конституційна більшість народних депутатів.

   20 лютого вшановуємо громадян, які віддали своє життя під час подій Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року) та на початку російської агресії проти України у березні-квітні 2014 року, захищаючи ідеали демократії, обстоюючи права та гідність людини.

   «Кожна самобутня нація має свої важливі історії, які характеризують її, говорять про те, що для неї є цінним та важливим. Герої таких історій можуть бути прикладом для інших, надихати людей діяти, змінюватися самим та міняти світ довкола себе. З цих складових постає те, що ми називаємо національною ідентичністю. Герої Небесної Сотні та історія Революції гідності, попри доволі короткий проміжок часу, який відділяє нас від подій 2013-2014 років, вже стали частиною української ідентичності, живою пам'яттю про те, що ми є вільними людьми, які готові боротися за свободу та свій цивілізаційний вибір», – зазначає голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

   Цього тижня, напередодні кривавих розстрілів на Майдані, Верховна Рада ухвалила постанову, що визначає Революцію Гідності одним з ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. За постанову №2739 щодо Революції гідності проголосували 295 депутатів. У постанові депутати наголошують на важливості: розслідувань злочинів, скоєних під час революції; пам’яті про Героїв Небесної Сотні; європейських цінностей як фундаменту України, свободи мирних зібрань і неприпустимості сваволі, узурпації влади. Дають політичну оцінку режиму президента-втікача Віктора Януковича, зокрема зазначають, що його політика «не в останню чергу» призвела до анексії Криму та «збройної агресії РФ та окупації нею окремих районів Донецької та Луганської областей». Засуджують протиправні дії окремих співробітників підрозділів міліції «Беркут», окремих міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції гідності.

   Вшануймо у ці дні пам'ять Героїв Небесної Сотні і щоденно будьмо достойні їхньої високої самопожертви!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь