A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Проведення заходів Державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сфері захисту рослин суб’єктами господарювання

Дата: 23.02.2021 10:38
Кількість переглядів: 295

  Одним із визначальних питань державного регулювання у сфері захисту рослин в Україні є здійснення державного нагляду (контролю).

   Відповідно до повноважень функцію державного нагляду (контролю) у сфері захисту рослин на території області здійснює відділ контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

   Основним Законом, який регулює проведення заходів державного нагляду (контролю), є Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Згідно з чинним законодавством такі заходи) можуть бути плановими та позаплановими.

   Річні плани проведення перевірок та план проведення комплексних перевірок оприлюднюються на офіційному веб - сайті контролюючого органу та вносяться до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) — Інспекційного порталу. Про планову перевірку суб'єкту господарювання можна дізнатися, перевіривши річні плани на Інспекційному порталі (https://www.inspections.gov.ua) .

   Частота планових перевірок визначається ступенем ризику від провадження господарської діяльності, відповідно до Постанови КМУ № 34 від 23 січня 2019 року «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері захисту рослин та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів)», та здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки;

із середнім ступенем ризику - не частіше одного разу на три роки;

з незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на п’ять років.

 

   З 10 грудня 2020 року набув чинності Закон України № 1071-IX про соціальну підтримку громадян і бізнесу на період протиепідемічних заходів, який передбачає виключення з п. 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 530 пп. 4, згідно з яким на період встановлення карантину та обмежувальних заходів заборонялося проводити органами державного нагляду (контролю) планові заходи контролю у сфері господарської діяльності. Тобто Законом України № 1071 передбачено відновлення проведення відповідних планових перевірок. В умовах карантину, 2021 року планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері захисту рослин будуть проводитись у суб’єктів господарювання, які віднесені до високого ступеня ризику.

Позапланові перевірки проводяться тільки за наявності чітко визначених законом підстав:

- за письмовою заявою суб’єкта господарювання (за бажанням);

- з метою виявлення та підтвердження недостовірних даних, заявлених у звітності;

- з метою перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попередньої перевірки;

- за зверненням фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому середовищу чи безпеці держави;

- через неподання суб’єктом господарювання документів обов’язкової звітності за 2 звітні періоди підряд без поважних причин та ін. При цьому підприємця не повідомляють про проведення перевірки заздалегідь.

   Під час проведення позапланової перевірки з’ясовуються лише те обмежене коло питань, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення перевірки та обов'язково зазначається у посвідченні (направленні) на проведення перевірки.

   За результатами здійснення планового або позапланового заходу посадова особа органу державного нагляду (контролю) складає акт, в якому зазначає стан виконання, чи невиконання, вимог законодавства суб'єктом господарювання.

     На підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю ) складає припис щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

  Для забезпечення прозорості, об’єктивності і неупередженості проводиться відеофіксація процесу здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Дані про проведені заходи державного нагляду (контролю) своєчасно вносяться до Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) (ІАС).

Спеціалісти відділу продовжують курс на відкритість та конструктивний діалог з суб’єктами господарювання і фізичними особами підприємцями та співпрацю, шукають оптимальні рішення для спірних питань, щоб уникнути неоднозначного розуміння законодавчих норм і не допустити тиску на суб’єктів господарювання та підприємця. Прагнення знайти розумний баланс між інтересами держави та суб’єктів господарювання та підтримка створення ефективної системи контролю відповідно до міжнародних та європейських стандартів – основне завдання служби.

   Додаткову інформацію з вищезазначених питань можна отримати у спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: смт. Шишаки, вул. Кирила Осьмака, 59; телефон 9-21-16.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь