A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Про первинну медицину, соціальний захист та комунальні послуги

Дата: 01.03.2021 13:14
Кількість переглядів: 1641

   Упродовж кількох останніх місяців тривав (і в деяких аспектах ще й досі триває) процес приєднання Яреськівської та Федунської сільських рад до Шишацької громади. Інвентаризація й передача майна до управління різних галузей Шишацької селищної ради, перереєстрація закладів, укладення нових договорів й багато іншого – це доволі чималенький шмат складної організаційно-юридичної роботи. Важливо нічого не прогавити, вкластися у терміни, виконати плавний перехід людей і територій з одного формату в інший, щоби все продовжувало безперебійно функціонувати і життя тривало далі.

   Коли бюрократично-законодавча робота вже відходить у минуле, настає не менш складний і значущий момент приєднання: зрозуміти, усвідомити, проаналізувати, з чого наша громада, власне, починає життя разом – у складі  13 старостинських округів та  центру Шишаків з навколишніми селами.

   На запрошення Яреськівського старости Станіслава Миколенка селищний голова Олександр Тутка зустрівся з місцевими жителями. Зустріч була позапланова і, зважаючи на карантинні обмеження, не чисельна. Але проблеми, які озвучували її учасники, - це проблеми всього округу і загалом всієї громади. До їхнього обговорення також долучилися керівники Відділу соціального забезпечення Наталія Завалідер, комунального підприємства «Техкомунбуд» Петро Корсун, Центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Іващенко.

   Наталія Миколаївна повідомила, що в Яреськівському старостаті вже працює фахівець із соціальної роботи – Юлія Твердовська. На сьогодні вона має відповідне програмно-технічне забезпечення і спеціальний доступ до державних реєстрів, аби вести електронний документообіг, приймати заяви від жителів округу на всі види соціальних допомог, зокрема субсидій, видавати необхідні довідки. Тож добиратися у Шишаки за оформленням соціальної допомоги не потрібно. Також завдання фа-хівця і загалом відділу – вчасно інформувати людей про різні законодавчі зміни у соціальній галузі, належні їм права та обов’язки.

   Так само, на місці, в Яреськах, триматимуть зв’язок з користувачами послуг і працівники комунального підприємства «Техкомунбуд». Як повідомив Петро Корсун, в округу функціонуватиме відділок «Техкомунбуду», де працюватимуть вісім благоустрійників, два механізатори та водій сміттєвоза. Обслуговуватимуть людей контролер та контролер-касир. На місці можна буде проводити відповідні звірки за сміття і воду, передавати покази лічильників на 1-ше число щомісяця, укладати договори на послуги і проводити оплату.

   Контактні телефони у робочий час: 0504059315 – майстер відділку Михайло Шпилько; 0662716201 – контролер Катерина Шиян; 0958792646 – контролер-касир Ганна Пушкаренко. ЦІЛОДОБОВИЙ ЧЕРГОВИЙ “Техкомунбуду” – 0958143368.

   Плата за сміття для населення - 14,20 грн у місяць за кожну людину, яка фактично проживає в домогосподарстві.  Плата за воду для населення – 18,36 грн за куб. З першого березня не тільки сміття, але й вода оплачується на рахунок «Техкомунбуду». Тарифи на послуги, що надає комунальне підприємство, єдині для всієї ОТГ і не можуть бути для жителів одних сіл дорожчими чи дешевшими, ніж для  інших.

   Нині оплата за сміття і за воду проводиться в Яреськах вкрай незадовільно. Зокрема у самому селі.

   У Федунці робота з вивезення твердих побутових відходів взагалі тільки стартує. До цього там не було жодного сміттєвого бака. Тож по Федунці розставлятимуться контейнери, а по Яреськах вже встановлено 126 баків, проводитиметься робота щодо укладення договорів та контролю за їх оплатою.

   Також комунальники закликають жителів громади встановлювати лічильники на воду. Безоблікової води не повинно бути. Встановити лічильник, укласти договір й оплачувати за ним - це обов’язок споживача, на основі якого виникає право на належне водопостачання.

   У разі проблем з водопостачанням чи необхідності провести чималі за обсягом роботи з благоустрою, на допомогу працівникам відділку залучатимуться й інші бригади та техніка «Техкомунбуду». Це вже відбувається з початку року. З новорічних свят майже щотижня в Яреськах відбуваються пориви чи інші неполадки з водою  (для оперативнішого реагування на ситуацію та контролю за водозабезпеченням всі свердловини з ручного управління переведені на автоматичне). Так само кілька тижнів поспіль додаткові бригади, згідно з графіком, працюють на обпилюванні дерев, розчищенні вулиць від заростей в Яреськах, Федунці та інших селах нашої громади.

   Чи не найбільше запитань яреськівчани ставили з приводу медичного обслуговування. Олександр Іващенко поінформував, що нині з Ковалівки перейшов до Шишацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини сімейний лікар Вадим Курочка. Після завершення адаптивного карантину його можна буде залучити до прийому пацієнтів у Яреськівській амбулаторії, щоб працювати поруч з колегою Ларисою Пугач. Адже згідно з укладеними деклараціями, Лариса Петрівна відповідає за 1900 пацієнтів. А це лише частина жителів округу.

   Як з’ясувалося згодом, вже після завершення зустрічі, в Яреськах є житло, котре за потреби можна виділити для немісцевого лікаря. Однак офіційно воно не було прийняте у комунальну власність Яреськівської сільської ради. Зараз ситуацію та наявні документи вивчає юридичний відділ Шишацької селищної ради.

   Також Олександр Іващенко повідомив, що в планах Центру ПМСД, за підтримки керівництва громади та селищного бюджету, організувати мобільну виїзну бригаду при кабінетові невідкладної допомоги. Це буде свого роду місцева швидка допомога. Оскільки нинішня екстрена допомога зорієнтована тільки для надання екстреної допомоги при надзвичайних ситуаціях, аваріях тощо.

   Після завершення зустрічі селищний голова побував у Яреськівській лікарні, доля якої теж неабияк хвилює яреськівчан. Зараз це приміщення перебуває в жахливому стані розпочатого ремонту. Амбулаторія, де веде прийом сімейний лікар, де люди повинні отримувати найнеобхідніші послуги, пов’язані зі здоров’ям, не має належних умов. І загалом для амбулаторії цієї двоповерхової споруди забагато. Вистачить лише її четвертої частини. Як задіяти решту – питання залишається відкритим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь