A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Шишацька лікарня планового лікування: перспективи 2021 року

Дата: 01.03.2021 14:08
Кількість переглядів: 1450

 Звикаємо до нової назви Шишацької центральної районної лікарні – Шишацька лікарня планового лікування. І нової абревіатури – ЛПЛ. Що саме передбачає новий статус закладу і на яку допомогу в ньому можуть розраховувати жителі Шишацької об’єднаної територіальної громади, розповідає її директорка Маргарита ХОРОЛЬСЬКА.

   — Маргарито Миколаївно, як відомо, до 1 квітня лікарня повинна укласти договір з Національною службою здоров’я, що гарантуватиме їй важливу державну підтримку. За якими пакетами медичних послуг наша лікарня зможе фінансуватися НСЗУ?

   — Укладання договору – це не одноденна робота. Ми працюємо над цим постійно, весь час перебуваємо у полі зору НСЗУ, проходячи численні анкетування, звітування, моніторинги. Подаємо дані про штати, затрати на енергоносії, матеріально-технічне забезпечення закладу. Нас “прощупують” на відповідність різним вимогам, ми намагаємося реагувати на постійні зміни у них. На жаль, це не завжди вдається. Планували залучити кошти за 13 пакетами медичних послуг. Однак в обслуговуванні пацієнтів з Ковід нам відмовлено. Хоча нині ми їх лікуємо і надалі будемо лікувати у провізорному відділенні. Але коштів за це від держави не отримаємо. Тож функціонування відділення ляже на місцевий бюджет. Відмовлено нам і у наданні послуг стаціонарної та мобільної психіатричної допомоги за кошти НСЗУ.

   З власної ініціативи ми відмовилися від пакетів, що обслуговують нарко-, алкозалежних пацієнтів та людей з ВІЛ-СНІДом. Щоб забезпечити виконання вимог і зосередити зусилля на тих медичних гарантіях, які користуються попитом у населення.

   Отже, наразі ми претендуємо на дев’ять пакетів:

— хірургічна стаціонарна допомога (сюди входять акушерсько-гінекологічні послуги);

— соматична стаціонарна допомога (це терапія, дитинство, неврологія);

— амбулаторний (поліклінічний) прийом пацієнтів – один з найдешевших пакетів, але дуже важливий для населення;

— стоматологія, яка включає безкоштовну невідкладну, ургентну допомогу (без протезування та косметичної реставрації);

— ведення вагітних;

— послуги з фіброгастроскопії та гістероскопії (ці пакети обстежень добре оплачуються НСЗУ);

— і два пакети, на якому наш заклад повинен буде спеціалізуватися у майбутньому: це стаціонарна та мобільна паліативна допомога.

   Для нашого населення паліативна допомога – поки що не зовсім зрозумілий термін. Однак це те поле діяльності, яке ще не задіяне іншими медичними закладами. Ми не зможемо конкурувати з іншими лікарнями в наданні хірургічних, реанімаційних чи інших послуг. Тому ці послуги будуть збережені у нас на рівні малої невідкладної допомоги (нескладні хірургічні операції, перша допомога і стабілізація стану хворого до відправлення його на третинний рівень тощо).

   А паліативна допомога – це  той напрямок, який наш заклад як лікарня планового лікування може не тільки опанувати задля обслуговування власного населення, але й стати центром з надання паліативних послуг для сусідніх громад. І отримувати за це кошти від держави.

   Дев’ять медичних сестер, два лікарі-терапевти та лікар-педіатр нашої лікарні вже пройшли курси спеціалізації з паліативної допомоги. Вона включає психологічну і медичну підтримку людей з хронічними, невиліковними, тяжкими захворюваннями. Це зокрема неврологічні хвороби, онкологія, рідкісні захворювання тощо. Хвороби, в яких не тільки пацієнтам, але і їхнім родинам не обійтися без сторонньої допомоги. Паліативна допомога надаватиметься як стаціонарно (зокрема у ній передбачені хоспісні ліжка), так і з виїздом – мобільно. Коли треба терміново зняти больовий синдром, проконсультувати родину тощо.

   — Скільки загалом працівників трудиться в Шишацькій ЛПЛ сьогодні? І якщо з пакетами ви визначилися, то яку суму за ними, у разі їх остаточного схвалення НСЗУ, можна залучити з держави?

   —  У нас працює 151 особа. Серед них - 29 лікарів (включно із сумісниками) та 64 людини – середні медичні працівники. Щодо коштів. Цифра з НСЗУ стане відомою наприкінці березня – на початку квітня, коли матимемо договір на руках. Минулого року - з 1 квітня починаючи – ми отримали 13 мільйонів. Претендуємо на таку суму й цього року. Інша частина на фінансування закладу - з місцевого бюджету ОТГ. На сьогодні це становить близько 10,5 мільйона гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь